Kezelés

Az endometriosis kezelése az évek során változott, de a biztos gyógyítás módját még nem találták meg. A méh eltávolítását a petefészkekkel együtt végleges gyógyításnak tekintették, de az Endometriosis Társaság kutatásainak eredményei alapján a tünetek jelentos gyakorisággal visszatérhetnek. Így a noknek tudatában kell lenniük mindazon lépésekkel, amelyeket önmaguk védelmében megtehetnek (hely hiánya miatt nem részletezzük - lásd az egyéb Endometriosis Társasági irodalom). A fájdalom csökkentésére általában fájdalomcsillapítókat írnak fel az endometriosisos betegnek. A hormonokkal történo kezelés célja a peteérés meggátlása, lehetoleg hosszútávon, ez az endometriosis visszafejlodését idézi elo a kezelés ideje alatt, továbbá hónapokra, évekre a kezelés abbahagyása után is. A hormonális kezelések közé tartoznak a fogamzásgátlók, a progesteron készítmények, a testosteron származékok (Danazol) és GnRH agonisták (gonadotrop realising hormon agonisták). A hormonális kezelés során fellépo mellékhatások problémát jelenthetnek a beteg számára. Mivel a terhesség gyakran a tünetek átmeneti javulását idézi elo, a kutatók úgy vélik, hogy a meddoség kialakulása annál valószínubb, minél hosszabb idon keresztül van jelen az endometriosis betegség, endometriosisos noknek gyakran ajánlják, a mielobbi terhesség vállalását. A terhesség, mint az endometriosis kezelésének egyik legjobb "gyógyszere", azonban számos nehézséget jelenthet a beteg számára. Lehet, hogy a beteg még nem döntött gyermekvállalási szándékáról, ami életének egyik legfontosabb döntése. Lehet, hogy bizonyos feltételek, melyek a gyermekvállalását és nevelését lehetové teszi (partner, anyagi lehetoségek, lakás, stb.) nem állnak rendelkezésre. Azonban lehet, hogy a beteg a diagnózis felállításakor már meddo.

A terhesség vállalásának eldöntését egyéb tényezok még nehezebbé tehetik. Endometriosis betegeknél gyakoribb a méhen kívüli terhesség és a vetélés, egy tanulmány alapján a szövodményes terhességek és szülések gyakorisága is növekszik. Egyes kutatások az endometriosis családi vonatkozásaira hívja fel a figyelmet, amelynek értelmében az endometriosis és a következményes egészségügyi megbetegedések gyakrabban fordulnak elo a betegségben szenvedo nok gyermekeinél.

Konzervatív szervkímélo mutét során, melyet nyitott hasi mutét vagy laparoscop segítségével végezheto- az endometriosis csomók eltávolíthatók vagy megsemmisíthetok, enyhülnek a tünetek és lehetové válik a terhesség bekövetkezése. Akárcsak más kezelések során azonban a recidívák gyakoriak. A laparoscop útján végzett mutétek (operatív laparoscopia) egyre gyakrabban helyettesítik a nyílt hasi mutéteket. Operatív laparoscopia során a mutétet a laparoscopon keresztül végzik- lézer, elektrosebészeti berendezések és miniatürizál sebészi eszközök segítségével. Hosszan ideje fennálló, visszatéro elviselhetetlen panaszokat okozó endometriosis eseteiben radikális mutétet végeznek a méh és a petefészkek eltávolításával.

Az enyhe, vagy középsúlyos endometriosis tünetei a menopausa után általában megszunik, bár menopausa után levo nokön kevés kutatást végeztek. Radikális sebészeti beavatkozás vagy menopausa után is az endometriosis és a tünetek újra kialakulhatnak, csak oestrogentartalmú hormonpótló kezelés vagy más, a menopausában eloforduló hormontermelo kóros állapotok következtében. Egyes kutatók véleménye alapján endometriosis miatt végzett méheltávolítás és petefészek eltávolítás után néhány hónapig hormonpótló kezelés ne történjen.

Néhány endometriosisban szenvedo beteg az alternatív kezelések széles skáláját alkalmazza, beleértve a különbözo táplálkozási, dietetikai megszorításokat, a tradicionális kínai orvoslást, allergia elleni gyógytermékeket és egyebeket- természetesen igen változó sikerrel.